Wat doe je met je oude matras?

Blog
December 22, 2021
Wat doe je met je oude matras?

Wat doe je met je oude matras?

Een nieuw matras kopen: Goed plan. Maar wat doe je dan met je oude matras? Een matras weggooien is in theorie makkelijker dan in de praktijk. Want hoe doe je dat eigenlijk, een matras afvoeren, en waar kun je een oud matras het beste inleveren? Mag je een matras zomaar bij het grofvuil zetten? Wat gebeurt er dan eigenlijk mee? En kan dat niet slimmer?

Zomaar wat vragen die naar boven komen. Daarom is het de hoogste tijd om wat dingen op een rijtje te zetten.

Oude matrassen: Feiten, cijfers, problemen

In Nederland gaan er per jaar bijna 2 miljoen matrassen over de toonbank. Met als logisch gevolg dat er ook elk jaar even zoveel matrassen verdwijnen. Voor een (gelukkig steeds sneller groeiend) deel zijn die te recyclen, maar voor anderhalf miljoen oude matrassen betekent dit een enkele reis naar de verbrandingsovens.

En denk maar niet dat ze er bij de afvalverwerkende bedrijven heel blij mee zijn. Matrassen branden namelijk zo goed dat het (naast onnodige verspilling van grondstoffen) zorgt voor beschadigingen van de ovens. Dit heeft te maken met de calorische waarde van matrassen (een getal dat de hoeveelheid energie aangeeft die vrijkomt bij verbranding). Voor matrassen ligt die ver boven de optimale waarde waardoor verbranding van oude matrassen een kostbare en problematische aangelegenheid is.

En dan is er nog de CO2 uitstoot. Bij de verbranding van matrassen komt opgeteld 185.000 ton CO2 per jaar vrij. En dat klinkt wat abstract, maar dat is genoeg CO2 om per jaar 38.000 keer het vliegtuig te pakken voor een retourtrip naar Bali. Of een hoeveelheid energie waar een gemiddeld huishouden 9250 jaar mee vooruit kan.

Waar kan ik mijn oude matras kwijt?

Er zijn meerdere manieren om je oude matras te retourneren. Niet elke manier is echter even milieuvriendelijk. Sta daar dus even goed bij stil voordat je besluit je matras weg te doen.

Inleveren bij de milieustraat

In de meeste gemeenten kun je je oude matras (soms tegen vergoeding, vaak is het gratis) inleveren bij de milieustraat. Die hebben speciale containers waar ze oude matrassen in verzamelen.

Het grofvuil

Omdat veel mensen het vervoer lastig vinden of opzien tegen het gedoe en de kosten, of omdat ze niet weten dat een matras naar de milieustraat mag worden gebracht, eindigen de meeste matrassen helaas nog steeds bij het grofvuil. Helaas, want een oud matras bij het grofvuil zetten is de snelste weg richting de verbrandingsoven. Recycling van matrassen kan namelijk alleen met droge en schone matrassen. En matrassen die lang buitenstaan, zijn alles behalve droog en schoon.

Matras retour service of teruggeven aan de fabrikant

Tegenwoordig bieden veel fabrikanten en beddenwinkels de mogelijkheid aan om oude matrassen in te leveren bij aankoop van een nieuw matras. Hiervoor moet je in veel gevallen wel iets meer afrekenen, vergelijk het met een verwijderingsbijdrage die je ook betaalt bij aanschaf van bijvoorbeeld een koelkast. Iets duurder dus, maar zeker de moeite waard.

Maar wat is nou de beste manier om van mijn oude matras af te komen?

Als je op een milieubewuste manier je matras kwijt wilt, zijn de milieustraat of een matras retour service gebruiken de beste keuzes. Zowel de milieustraat als veel fabrikanten en winkels werken samen met recyclebedrijven zoals Retourmatras en Matrasrecycling Europe. Twee Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in de recycling van oude matrassen. Samen zijn ze goed voor het verwerken van ongeveer anderhalf miljoen matrassen tot nieuwe producten zoals ondervloeren, isolatiemateriaal, judomatten of grondstoffen die weer opnieuw in de keten kunnen worden geïntroduceerd zodat je oude matras een nieuwe, nuttige bestemming krijgt.

Recyclen van oude matrassen, hoe dan?

Er is een groeiend bewustzijn aan het ontstaan over de impact die het weggooien van matrassen heeft. Bovendien komen er steeds meer initiatieven bij om op een verantwoorde manier om te gaan met oude matrassen. Ook zijn steeds meer fabrikanten en winkels zich bewust van hun verantwoordelijkheid en ontdekken ze steeds meer dat ze een belangrijke rol kunnen spelen in de verwerking van oude matrassen. In Nederland zijn we zelfs koploper op het gebied van matrasrecycling.

Recyclen van matrassen kan op verschillende manieren. Het mooiste is het als het recyclen op een zo hoogwaardige mogelijke manier gebeurt. Hoogwaardige recycling wil zeggen dat grondstoffen (in dit geval je oude matras) optimaal benut worden en zo min mogelijk van hun waarde verliezen. In een ideale wereld wordt elk oud matras voor 100% hergebruikt, maar dit is nog niet altijd mogelijk. Het schuim uit oude schuimmatrassen is een lastig materiaal om te verwerken. Ook de lijm waarmee matrassen zijn verlijmd zit hoogwaardig hergebruik in de weg.

Hoewel recycling (door eerdergenoemde bedrijven) een stap in de juiste richting is, is het ook van belang dat producenten gaan nadenken over andere manieren van produceren, zodat je als voormalig matraseigenaar met een gerust hart kunt gaan slapen en zeker weet dat jouw matras niet in de verbrandingsoven terechtkomt of op een groeiende berg afgedankte matrassen belandt.

En bedzzzy matrassen?

Tja. Die zijn natuurlijk circulair. Maar dat wist je misschien al. Onze matrassen zijn niet gemaakt van ongezonde materialen die moeilijk zijn te verwerken, maar we hebben juist met zorg nagedacht over hoe ze in elkaar zitten en hoe ze, als ze hun taak hebben vervuld, aan een tweede leven kunnen beginnen. Van het oude staal maken we nieuwe veren en het polyester en garen gebruiken we ook weer in nieuwe matrassen. Zodat we niks hoeven weg te gooien. Een hoogwaardige manier van recycling. Zonder afval en met behoud van waarde.

Om te zorgen dat ook matrassen die niet van bedzzzy zijn goed verwerkt worden bieden wij de mogelijkheid om bij een bestelling een oud niet-bedzzzy matras mee retour te geven. Hiervoor vragen wij 15 euro voor een eenpersoons matras en 30 euro voor een tweepersoons matras. Wij zorgen er dan voor dat dit bij de juiste recyclebedrijven terecht komt. En van onze eigen matrassen maken wij van de grondstoffen na de levenscyclus natuurlijke weer nieuwe matrassen, keer op keer op keer.