Schuim matras vs Pocketvering matras

Blog
December 15, 2021
Schuim matras vs Pocketvering matras

Iedereen heeft er een nodig: een goed matras. Maar welk matras is beter? Een pocketvering matras of een schuim matras? Welke ondersteunt je lichaam het beste en ventileert goed? En hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid van beide soorten matrassen?

In deze blog vertellen we je er meer over.

Wat is een schuim matras?

Schuim matrassen zijn gevuld met met lagen grotendeels bestaand uit schuim. Vaak is dit een combinatie van meerdere soorten (soms aangevuld met latex of gel) die variëren in dikte en het matras verschillende eigenschappen geven. De ene matras voelt koeler en steviger aan, en de andere veert juist beter en geeft een warmer gevoel als je erop ligt.

Traagschuim

Traagschuim (ook bekend als memory foam of NASA schuim)  reageert op lichaamswarmte. Het wordt zachter als je erop gaat liggen en vormt zich naar je lichaam zodat de druk zich gelijkmatig over het lichaam verspreidt. Het is stevig, maar tegelijkertijd zacht en biedt een goede ondersteuning. Doordat traagschuim een gesloten, dichte structuur heeft, voelt het sneller warm en zweterig aan. Als het aankomt op ventilatie is het daarom niet de beste keuze. En er hangt een prijskaartje aan: Traagschuim is vrij (bovengemiddeld) duur.

Koudschuim

Koudschuim (soms ook HR of High Resilience schuim genoemd) is in vergelijking met traagschuim steviger en veerkrachtiger. Daarnaast is het ademend vermogen van een koudschuim matras hoger door de (zeker als het gaat om kwalitatief hoogwaardig materiaal) open structuur van het schuim. Koudschuim is het meest toegepaste soort schuim en heb je in veel verschillende kwaliteiten en prijsklassen.

Andere soorten schuim

Naast traagschuim en koudschuim kom je soms PU-schuim (polyurethaanschuim) tegen als aparte categorie. Vaak gaat het dan om schuim die wat goedkoper is en niet de werking en eigenschappen van traagschuim of koudschuim heeft. PE-schuim (polyurethaanschuim) is de allergoedkoopste variant, maar omdat veel mensen het oncomfortabel vinden is het iets wat je steeds minder terugziet. En dan is er nog comfort schuim: dat is meestal een andere naam voor één van de andere soorten. Sowieso hebben veel fabrikanten de neiging eigen benamingen te bedenken voor het schuim in hun matrassen. Let er dus altijd op welk type schuim er echt in een matras zit.

Wat is een pocketvering matras?

In een pocketvering matras zitten pocketveren. Dit zijn spiralen gemaakt van staal, verpakt in een zakje van polyester. De pocketveren hebben allemaal een verschillende lengte, dikte, vorm en kwaliteit en bewegen los van elkaar. Het aantal veren en de afmetingen ervan zijn bepalend voor het comfort en de kwaliteit van het matras.

Betere ergonomie

Een gezonde slaaphouding is essentieel voor een goede nachtrust en maakt het verschil tussen 'gewoon slapen' en ‘lekker uitgerust wakker worden’. Door verschillende veren te gebruiken in verschillende delen van het matras ontstaan comfortzones. Ter hoogte van je schouder en heup bijvoorbeeld, zijn de veringen dunner en zachter dan op andere plekken, zodat als je erop gaat liggen je lichaam als geheel optimale ondersteuning krijgt en de druk evenredig wordt verdeeld.

Betere Ventilatie

Elke nacht verlies je ongeveer 350 ml vocht, onafhankelijk van hoe warm het is en of je iemand bent die veel of juist weinig zweet. Daarom wil je slapen op een zo goed mogelijk ventilerende matras. Je kunt je voorstellen dat in een pocketvering matras veel ruimte zit tussen de veren, hierdoor ademt het matras en kan de lucht in het matras vrijer circuleren. Goed nieuws, want bacteriën en schimmels houden hier niet zo van, dus veel beter voor de hygiëne en de levensduur van het matras. Plus dat het koeler en lekker fris aanvoelt.

Kuilvorming

Bij sommige matrassen heb je na een paar  jaar het gevoel dat je in een kuil ligt. Hierdoor vermindert de ondersteuning van het matras en zul je minder lekker slapen (en op een gegeven moment rugklachten krijgen). Pocketvering matrassen zijn hier minder gevoelig voor dan schuim matrassen. Natuurlijk is er ook bij pocketvering matrassen op den duur sprake van slijtage door de dagelijkse druk die je lichaam op het matras uitoefent, maar een kwalitatief goed matras zou minimaal 8 jaar mee moeten gaan.

Duurzaamheid van pocketvering matras en schuim matras

Elk jaar gooien we in Nederland anderhalf miljoen matrassen weg (die komen onder andere in de verbrandingsoven terecht), en als je denkt dat dat wel meevalt: dat is een stapel die 1000 keer zo hoog is als de Eiffeltoren.

Onze matrassen zitten daar gelukkig niet tussen.

Bedzzzy pocketvering matrassen zijn duurzaam geproduceerd en gemaakt van 100% circulair materiaal: staal en polyester. Bovendien zitten ze slim in elkaar waardoor ze makkelijk uit elkaar te halen zijn en ze zo min mogelijk afval opleveren bij het recyclen.

Na 5 jaar wordt het matras gerecycled en volledig hergebruikt. Van het oude staal maken we nieuwe veren en het polyester vormt de basis voor het garen wat ook weer te gebruiken is in nieuwe matrassen.

Dit is helaas niet het geval bij schuim matrassen. Die zijn in de meeste gevallen lastig te verwerken en zorgen óf voor een hoop extra afval óf als ze verbrand worden, uitstoot van giftige stoffen. Verder worden er tijdens de productie stoffen toegevoegd die potentieel schadelijk zijn voor je gezondheid. En aangezien je een flink deel van je leven op je matras doorbrengt, is dit iets wat je beter kunt vermijden.

Tel hierbij op dat bedzzzy matrassen lokaal (in Deventer) geproduceerd worden. Dat betekent dat je matras een stuk minder kilometers hoeft af te leggen voordat het in je bed terechtkomt.

Kortom: Een pocketvering matras is een stuk gezonder voor jezelf, maar ook veel beter voor het milieu!

Wil jij een bedzzzy pocketvering matras uitproberen? Koop deze dan hier. Past een matras leasen beter bij jou?