Nieuw matras luchten

Blog
January 11, 2022
Nieuw matras luchten

Wist je dat je een matras regelmatig moet luchten? Dit doe je om de levensduur te verlengen, zodat je er langer lekker op kunt slapen, maar in sommige gevallen is het ook een must voor je gezondheid.

Je leest er meer over in deze blog.

Waarom moet een matras luchten?

Een matras knapt enorm op van frisse lucht. Waarom? Hier zijn meerdere redenen voor.

Vocht tegengaan door ventilatie

Wanneer je ligt te slapen verlies je vocht en bacteriën in de vorm van, zweet en speeksel. Een deel verdampt gelukkig, maar er komt toch nog flink wat in het beddengoed en het matras terecht. Door het matras te luchten kan het vocht weg en blijft het matras lekker fris. Bonusvoordeel: het luchten van het matras houdt huisstofmijt zo veel mogelijk buiten de deur, die gedijt namelijk erg goed in een vochtige en donkere omgeving. Het is dus zeker ook slim, om naast je matras, ook je beddengoedregelmatig te verschonen en je slaapkamer goed te ventileren.

De makkelijkste manier om het matras te luchten is door je bed niet meteen op te maken na het opstaan, maar het beddengoed een tijdje opengeslagen te laten liggen. Zo kan er voldoende lucht bij.

Een nieuw matras luchten

Misschien heb je het zelf wel gemerkt nadat je een nieuw matras hebt gekocht: Er zit soms een luchtje aan, die als je niet oppast, nog lang in je slaapkamer blijft hangen. Dit komt meestal door het materiaal waarvan het matras is gemaakt zoals de lijm, het schuimrubber of de latex.

Ook kunnen matrassen geuren opnemen tijdens het transport of door de manier van verpakken. De meeste geurtjes zijn gelukkig onschuldig en verdwijnen over het algemeen binnen enkele uren tot een paar dagen.

Nieuw matras stinkt: Giftige dampen

Het latex en schuimrubber wat in schuimmatrassen zit, is perfect materiaal om (ongewenste) lucht op te nemen en vast te houden. Wanneer dit vervolgens in aanraking komt met warmte (lichaamswarmte bijvoorbeeld) dan komt die lucht vrij en kun je die inademen.

Niet erg wanneer het alleen om lucht gaat. Maar vervelender en ronduit ongezond als het gaat om (potentieel) giftige dampen die je gratis bij je matras krijgt en die vrijkomen wanneer je ligt te slapen.

Hier zijn een paar oorzaken voor:

Productiewijze

Bij de productie van schuimmatrassen worden vluchtige organische stoffen gebruikt. Dat is een verzamelnaam voor een aantal chemische stoffen met verschillende eigenschappen. Bij matrassen gaat het om stoffen die nodig zijn voor de productie van het schuim of om stoffen waarmee de matrassen worden nabehandeld om ze brandveiliger te maken. Een prettige gedachte, want meubelschuim is van nature erg brandbaar.

Maar het vervelende is: Ze hebben een vervelende chemische geur en kunnen ongezond zijn als je ze inademt. En de kans daarop is groot, aangezien je gemiddeld 8 uur per dag op je matras ligt.

Je kunt wel nagaan dat dit niet zo gezond is. En, houd je vast, de chemicaliën die producenten gebruiken worden gelinkt met een hele waslijst aan gezondheidsproblemen zoals chronische bronchitis, astma, ademnood, luchtwegproblemen, misselijkheid, chronische zenuwaandoeningen en in sommige gevallen gaat het zelfs om kankerverwekkende stoffen zoals benzeen. Maar je kunt ook relatief onschuldige klachten krijgen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en irritatie van neus, keel en ogen.

Luchten dus dat matras.

Ongedierte en bacteriën tegengaan

In een deel van de matrassen die in containers vanuit Azië naar Europa komen blijven regelmatig resten achter van biociden. Dit zijn bestrijdingsmiddelen die nodig zijn om de nieuwe matrassen tijdens de reis te beschermen tegen ongewenste bacteriën of ongedierte, en om te vermijden dat uitheemse Aziatische insecten meeliften naar Europa.

Het lastige aan zowel chemische stoffen als bestrijdingsmiddelen is dat je ze niet áltijd ruikt. Sowieso moet (iets wat veel mensen niet weten en dus ook niet doen) elk nieuw (schuim)matras 72 uur luchten voordat je het bed opmaakt en erop gaat slapen.

Gezond matras

Hoewel je matras luchten altijd goed is, is het niet zo gek dat je luchtjes en giftige, chemische stoffen wilt vermijden.

Een paar tips:

· Koop een matras met een certificaat zoals Certipur, dan weet je zeker dat deze in de EU is geproduceerd. Of let op het LGA label of Medisch getest certificaat, matrassen met dit certificaat zijn vrij van schadelijke stoffen.

· Koop een matras dat niet gemaakt is van latex of schuimrubber, maar van natuurlijk materiaal, zonder vluchtige organische stoffen en bestrijdingsmiddelen. In onze bedzzzy matrassen gebruiken we bijvoorbeeld openpolyester textiel. Net zo comfortabel als schuim, maar geproduceerd met brandveilig materiaal en daardoor stukken minder brandbaar. Geen reden om ze na te behandelen met brandvertragers en bovendien zijn er geen giftige stoffen aan te pas gekomen bij het transport. Ons matras eerst luchten is dus niet nodig!

· Let op waar je matras is gemaakt. Sowieso is het niet altijd de meest duurzame keus om producten uit Azië te kopen, maar bestrijdingsmiddelen worden voornamelijk gebruikt bij in Azië geproduceerde matrassen. Komt een matras uit Groot Brittannië dan is de kans groot dat er vlamvertragers zijn gebruikt want daar zijn producenten (in tegenstelling tot het vasteland van Europa) verplicht om matrassen te behandelen met dat soort stoffen.

· Een duur matras kopen betekent niet automatisch een gezond matras. Zowel goedkope matrassen als duurdere modellen van high-end beddenzaken kunnen sporen van giftige stoffen bevatten. Gelukkig is het bewustzijn rondom de gevaren ook aan het toenemen. De laatste jaren zijn er strengere richtlijnen bijgekomen waaraan producenten van matrassen moeten voldoen zodat het steeds makkelijker is om een gezond matras te vinden.