"Ik zet duurzame merken in de spotlight"

Inspiratie
January 28, 2022
"Ik zet duurzame merken in de spotlight"

In haar werk als journalist neemt Talita Kalloe duurzame merken onder de loep. Op haar platform Soul Stores inspireert ze merken, winkels, makers én consumenten om bewuster te kopen en duurzamer te leven. Bedzzzy past volgens Talita in dat rijtje duurzame merken: ‘Ik slaap inmiddels een goed halfjaar op het bedzzzy-matras, hij ligt echt goed én is goed voor de aarde.’

Je noemt jezelf ‘sustainable storyteller’. Wat houdt dat in?

‘Op mijn platform zet ik merken, winkels en makers in de spotlight die écht ondernemen vanuit een duurzame gedachte. Die verbind ik met consumenten die groener willen leven. Aan de andere kant help ik oprechte, duurzame ondernemingen zichtbaarder te zijn, zodat zij zich kunnen onderscheiden in het digitale landschap van het wereldwijde web.’

Dan heb je bedzzzy vast en zeker ook onder de loep genomen?  

‘Jazeker. Wat ik heel tof vind, is dat bedzzzy heel duidelijk focust op zijn doelgroep. Met het slaapabonnement trekt bedzzzy namelijk mensen aan die openstaan voor zo’n innovatief financieel model. Ook komt het matras na gebruik dan altijd weer terug bij bedzzzy, zodat het gerecycled kan worden. Dan denk ik: ja, daar is over nagedacht.’ Na een korte stilte: ‘Oh ja, ook niet geheel onbelangrijk: het matras ligt ook echt lekker. Dat durf ik na een halfjaar wel te concluderen. Dus ik vind het een aanrader.’

Ik zoek tot op de bodem uit hoe oprecht ‘groen’ een merk is

Gelukkig! Welke duurzame tips geef jij anderen verder mee?  

‘Begin klein. Kies wat voor jou het meest natuurlijk voelt en wat past in je levensstijl. Als fanatiek vleeseter in één keer overstappen naar volledig veganistisch, is een flinke stap. Probeer tussenstapjes te maken. Het gaat erom dat je jezelf herprogrammeert, waardoor je een steeds duurzamere blik ontwikkelt.’

Ben je zelf ook zo begonnen?

‘Ja. In mijn geval met mode, daar ben ik dol op. Ik wilde stoppen met ‘fast fashion’ en ben me gaan verdiepen in duurzame alternatieven. Hoe is het geproduceerd? Wie heeft het gemaakt? Van welk materiaal is het? Waarom is dat duurzaam? Want ja, kritische vragen stellen is nou eenmaal mijn werk. Een gevalletje beroepsdeformatie. Daarna kreeg ik vanzelf een duurzamere blik. Hé, die keukenrol kan ik ook van gerecycled papier kopen. Oh wacht eens even, dat stuk zeep is een stuk duurzamer dan vloeibaar badschuim. En mijn woondecoratie hoeft niet helemaal vanuit China te komen, maar kan gewoon in Nederland geproduceerd worden of ik kan het tweedehands kopen. Zo zie ik steeds verbeterpuntjes.’

Je bent er maar druk mee! Hoe kom je aan het eind van de dag tot rust?

Lachend: ‘Heb je even? Slapen is voor mij heilig, dus ik heb allerlei slaapritueeltjes. Zo heb ik in mijn slaapkamer een aromadiffuser staan, daar gaat elke avond eucalyptusolie in. Daar slaap ik heel lekker op. Verder zweer ik bij een opgemaakt bed. En ik slaap ’s nachts áltijd met een warme kruik. Ook als het buiten 20 graden is.’

Is ‘ie wel ‘groen’?

‘De kleur niet, de rest wel: gemaakt van natuurlatex en duurzame wol. Past helemaal in mijn straatje!’

Bekijk meer van Talita's werk op www.soulstores.com