Waarom je voor een duurzaam bed moet kiezen

Blog
November 30, 2021
Waarom je voor een duurzaam bed moet kiezen

Een goede gezondheid begint bij een goede nachtrust. Toch zien we dat er nog altijd veel te weinig aandacht wordt besteed aan het optimaliseren van mensen hun nachtrust. Zo zijn er veel mensen die die denken dat een stevig matras alles is wat je nodig hebt om lekker te kunnen slapen. Behoor jij ook tot deze groep dan kom je helaas van een koude kermis thuis. Je slaapcomfort hangt namelijk niet alleen af van een goed matras maar het geheim zit 'm juist in de combinatie van een goed matras en de juiste bedbodem. Naast een hoogwaardig matras is het aanschaffen van een kwalitatief goed bed van cruciaal belang. In dit artikel bespreken wat een duurzaam bed is en waarom het belangrijk is hiervoor te kiezen.

Het duurzaam ontworpen bed

Voordat we je meer laten zien over de voordelen van een duurzaam bed is het van belang om eerst even te kijken naar de betekenis van een duurzaam bed. Wat is een duurzaam bed precies? De naam verraad het eigenlijk al: een duurzaam bed is een bed dat lang meegaat en dus een lange levensduur kent. Je hebt vijf verschillende type  bedbodems: lattenbodem, schotelbodem, boxspring, vlavrobedbodem en een spiraalbodem. De meeste verkochte zijn lattenbodems, boxsprings en spiraalbodems. Voor lattenbodems is de levensduur circa 10 jaar, voor een boxspring circa 20 jaar en spiraalbodems ook circa 20 jaar.

Daarnaast zegt duurzaamheid iets over de materialen die gebruikt worden en hoe het ontworpen is . Het nadeel van een boxspring is bijvoorbeeld dat de bekleding minder fris wordt op een gegeven moment en er huisstofmijt in de boxspring kan trekken. Doordat de stoffering van een boxspring aan het frame vastzit kan je deze ook niet vervangen of naar een stomerij brengen.  Houten bedden worden vaak gemaakt van plaatmateriaal met een fineer laag in bijvoorbeeld een houtlook. Het probleem is dat plaatmateriaal van houtresten gemaakt worden die samen worden geperst met lijm. In die lijm zitten schadelijke stoffen. Ook maakt het daardoor lastig om het bed te recyclen aan het einde van zijn levensduur. Het bed bestaat door die combinatie niet uit zuivere materialen wat hergebruik lastig maakt. Controleer daarom altijd in de winkel of het bed gemaakt is van massief hout en een FSC of PEFC keurmerk bezit.

Een spiraalbodem is ook een goed alternatief. Een voorbeeld van een duurzaam spiralen bedbodem is die van bedzzzy. Het bed wordt gemaakt van staal met een boxhoes van meubelstof er over heen. Door de beperkte veerbaarheid van een stalen spiraalbodem is dit een duurzaam bed dat langer zijn vorm kan behouden. Om het stalen bedframe zit een boxhoes van meubelstof die eenvoudig te reinigen of te herstellen is of volledig vervangen kan worden.

Voordelen van een duurzaam bed

Goed, je weet nu wat een duurzaam bed is. Wat je alleen nog niet weet is wat nu de belangrijkste redenen waarom jij (en de mensen om je heen) een duurzaam bed zouden moeten kopen. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we besloten om de belangrijkste pluspunten voor jou op een rijtje te zetten.

Pluspunten van een duurzaam bed

  • Je bespaart geld op de lange termijn
  • Je ondersteunt de duurzame economie
  • Je optimaliseert je nachtrust

Geld besparen met een duurzaam bed

Zoals we al even kort hebben aangestipt is een duurzaam bed te herkennen aan de lange levensduur. Het grootste voordeel hiervan is dat je veel geld kunt besparen. In plaats van iedere paar jaar een nieuw bed te kopen kun je met het duurzame bed voor een lange tijd vooruit. Kijk met de aanschaf van een bed dus ook of het bed uit onderdelen bestaat die je makkelijk kan vervangen als het slijt of vies wordt waardoor je niet gelijk een heel nieuw bed hoeft aan te schaffen.

Stimuleren van de duurzame economie

Door te kijken naar een duurzaam alternatief wanneer je een bed aan wilt schaffen draag jij bij aan een duurzame economie. Een duurzaam bed heeft een langere levensduur waardoor jij minder vaak een nieuw bed hoeft te kopen. Daarnaast weet je door te kiezen voor een bed met duurzame materialen dat de materialen weer hergebruikt kunnen worden voor het maken van nieuwe bedden of andere producten en dat je zo niet bijdraagt aan de afvalberg. Tevens worden deze bedden vaak ook onder eerlijke omstandigheden gemaakt. Het bedzzzy-bed wordt lokaal geproduceerd, tegen eerlijke, Nederlandse lonen.

Je nachtrust optimaliseren met een duurzaam bed

Een duurzaam bed is natuurlijk vooral ook een bed dat zorgt dat je een goede nachtrust hebt zodat je het bed de gehele levensduur wilt behouden. Een duurzaam bed is niet te warm of te koud of te hard, maar ook weer niet te zacht. Het biedt optimale ventilatie en goede ondersteuning. Een spiraalbodem heeft dankzij de open structuur de beste temperatuurregeling van alle bedbodems en dus ook een hele goede ventilatie. Dit is heel belangrijk aangezien je 's nachts veel vocht verliest door te transpireren.

Daarnaast wordt bij een spiraalbodem het lichaamsgewicht gelijkmatig ondersteund waardoor je in een heerlijke diep slaap kan blijven en vol energie klaar voor een nieuwe dag naast je bed staat  ’ochtends!

Kies jij ook voor een duurzaam bed?

We hopen dat je dankzij de info uit dit artikel wat meer te weten bent gekomen over duurzame bedden. Kies jij voor een duurzaam bed van bedzzzy in combinatie met een duurzaam matras dan ben je gegarandeerd van een heerlijke nachtrust. Meer te weten komen over ons unieke bed? Blijf dan zeker even hangen bij ons op de site.  Hier kan je namelijk meer dan genoeg informatie vinden om je verder te helpen. Voor vragen over het bestellen van het duurzame bed van bedzzzy is het natuurlijk altijd mogelijk om contact op te nemen met onze chatbot. Hier krijg je snel en eenvoudig antwoord op alle vragen die je maar kunt hebben!