Dit is waarom bedzzzy 'nee' zegt tegen schuim

Onderzoeken
October 18, 2021
Dit is waarom bedzzzy 'nee' zegt tegen schuim

Bedzzzy zegt ‘nee’ tegen schuim. En dat is niet zomaar. In deze blog de vijf nadelen van schuim op een rij.

Bedzzzy zegt ‘nee’ tegen schuim. En dat is niet zomaar.
Schuim is moeilijk te recyclen, veroorzaakt lichamelijke klachten en wordt na gebruik alleen maar minder waard. In deze blog de vijf nadelen van schuim op een rij. Plus: het duurzame alternatief.

1. Schuim belandt in de verbrandingsoven
Traditionele matrassen worden gemaakt van schuim. Maar: schuim is knap lastig te recyclen. Daarom krijgen jaarlijks meer dan een miljoen matrassen een enkeltje verbrandingsoven. Het gaat om maar liefst 70 procent van alle oude matrassen. Dat is materiaal wat letterlijk in rook opgaat.

2. Verbranding veroorzaakt fikse CO2-uitstoot
De verbranding van matrassen veroorzaakt ook nog eens een enorme CO2-uitstoot: zo’n 431.667 ton per jaar. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 57.556 gezinnen.

3. Schuim veroorzaakt klachten als hoofdpijn
Het schuim in matrassen, zoals PU-schuim, latex of traagschuim, zijn allemaal kunststoffen die vluchtige organische chemicaliën bevatten. En die kunnen klachten als hoofdpijn en irritatie veroorzaken.

4. Schuim wordt niet gezien als grondstof
Waar oud papier, lege flessen en groente-, tuin- en fruitafval worden gezien als grondstoffenstroom, worden matrassen nog gezien als afval. Op zich logisch, want schuim is vanwege zijn nadelige eigenschappen geen prettige grondstof. En het inzamelen van gebruikte matrassen kost moeite en geld.

5. Schuim wordt steeds minder waard
Met 30 procent van de matrassen gaan we in Nederland gelukkig al ietsje liever om: die worden gerecycled. Het schuim wordt versnipperd en van de vlokken worden bijvoorbeeld judomatten, dempingsmateriaal en ondertapijt van gemaakt. Alleen, dempingsmateriaal is minder waard dan een matras. Dus, je raadt het al, uiteindelijk belandt deze grondstof alsnog op de vuilstort.

Goed nieuws: het duurzame alternatief
Het bedzzzy-matras bevat geen schuim. Het bestaat uit twee materialen: staal en polyester. Beide materialen zijn 100 procent circulair; van de materialen van elk bedzzzy-matras kunnen we weer een gloednieuwe maken. En dat doen we ook. We halen het matras na gebruik namelijk op. Dat kan, omdat je bij bedzzzy een abonnement afsluit op je matras. Zo zorgen we ervoor dat onze matrassen nooit in de verbrandingsoven eindigen. Onnodig afval is wat ons betreft voltooid verleden tijd! Wil je liever een matras kopen? Ook dan zorgen we ervoor dat jouw matras aan het einde van de levensduur kosteloos wordt opgehaald. Zorgeloos slapen is verzekerd!